Met de penselen in Photoshop zijn heel veel mogelijkheden. Iedereen die serieus bewerkingen in Photoshop doet gebruikt het penseel regelmatig. Deze tutorial gaat over de penseel instellingen, het gebruik maken van verschillende overvloeimodi en het maken van je eigen penselen.

Het penseel in de gereedschapskist

Het penseel kan gebruikt worden bij het retoucheren van foto’s, het maken van snelmaskers en laagmaskers. Het penseel is een basis tekengereedschap.

Hij staat standaard links in de gereedschapsbalk van Photoshop. Door de letter “B” (=Brush) op je toetsenbord in te drukken wordt het penseel automatisch geselecteerd.

De werkbalk bovenin verandert in de werkbalk “penselen”.

De meest essentiƫle opties voor het penseel zijn de penseel: Overvloeimodus, Dekking, Stroom, Kleur, Grootte, Hardheid en Vorm.

De eerste vier bekijk je in deel 1, de andere drie worden in deel 2 behandeld.

Overvloeimodus

Als je iets met het penseel schildert kun je kiezen voor een bepaalde overvloeimodus voor deze penseelstreken. Een overvloeimodus is een manier om kleuren te combineren met de laag die eronder zit.

Kies de juiste overvloei modus

Met de overvloeimodus wordt dus de manier van overvloeien met de onderliggende laag bepaald. Deze overvloeimodi lijken veel op de laagovervloeimodi. Deze kun je voor je penseel instellen bovenin de menubalk.

Achter modus: de eerste in de lijst heeft de modus normaal, die de kleur/transparantie van je penseel schildert zoals hij is. Kies je bijvoorbeeld voor de modus kleur en ga je dan op de betreffende laag schilderen verandert de kleur van je onderwerp in de kleur van je penseel. Zie afbeelding hieronder.

Schilderen met modus kleur

Zo kun je snel aparte kleureffecten aan je foto toevoegen. Je kan met deze overvloeimodi uitgebreid experimenteren om de gewenste effecten te bereiken.

Dekking

Met de dekking wordt de mate van transparantie ingesteld. Een dekking van 100% geeft aan dat de kleur volledig dekkend is. Een dekking van bijvoorbeeld 50% geeft aan dat de kleur half doorzichtig is.

Tip:Je kan de dekking van je gereedschap snel veranderen door de cijfertoetsen te gebruiken. Je kan de dekking snel instellen in meervouden van 10%. Als je 1 indrukt is de dekking ingesteld op 10%, als je 2 indrukt krijg je 20%, bij 3 krijg je 30% enz.. Verder kun je natuurlijk ook het precieze percentage instellen wat je wil hebben, bijvoorbeeld 27 intoetsen en je percentage staat op 27%.

Terwijl je in een bepaald gebied aan het schilderen bent en de muisknop ingedrukt houdt blijft het penseel met de ingestelde dekking schilderen. Als je nogmaals over het gebied schildert neemt de dekking van de kleur toe. Als je dit vaak genoeg doet zit je weer op 100%.

Stroom

Met de stroom wordt de snelheid bepaald waarmee de kleur wordt toegepast als je het penseel over een deel van je foto verplaatst. Terwijl je in een bepaald gebied aan het schilderen bent en de muisknop ingedrukt houdt, neemt de hoveelheid kleur toe op basis van het ingestelde stroom percentage. Je regelt dus hoe vlot en vloeiend de kleur wordt toegepast.

Instellen stroom

Tip:Door de shift-toets ingedrukt te houden terwijl je een lijn tekent, kun je rechte diagonale, verticale of horizontale strakke lijnen tekenen. Om een rechte penseelstreek te tekenen klik je 1 keer om de streek te beginnen en klik of sleep je met ingedrukte shift-toets op een andere plaats om de lijn te voltooien.

Kleur

De kleur van je penseel kies je in het kleurenpalet, links in de gereedsschapsbalk. Klik op het bovenste vierkantje, dit is je voorgrondkleur.

Selecteer de kleur uit de kleurenkiezer

Je kiest nu in de kleurkiezer de kleur die je hebben wilt. Je kunt dit doen door het bolletje op een kleur te zetten en te schuiven met de witte pijltjes in de rechte balk naast het grote vierkant.

Verder kun je als je in de RGB modus werkt en de waardes van de kleuren weet, ook de r,g,b waardes in de daarvoor bestemde vakjes invullen. Bijvoorbeeld een blauwe kleur: R:56, G:115, B:248.

Tip:Om de voorgrondkleur terug op zwart te zetten druk je de D-toets (=Default) in. Hiermee kun je de standaard voor- en achtergrondkleur instellen. Als je wit als voorgrondkleur wil hebben druk je vervolgens de X-toets in. Je kunt zo wisselen tussen de voor- en achtergrond kleur.

Als je dezelfde kleur als een bepaalde kleur in je afbeelding aan je penseel wil geven, kan je dit doen door met de alt-toets ingedrukt op de kleur in je document/afbeelding te klikken terwijl je het penseel geselecteerd hebt. Je krijgt dan een tijdelijk pipet te zien waarmee je een monster van de kleur kan maken. Deze verschijnt dan als voorgrondkleur in je gereedschapsbalk.

in het volgende deel behandel ik de grootte, hardheid en vorm van penselen