Met de penselen in Photoshop zijn heel veel mogelijkheden. Iedereen die serieus bewerkingen in Photoshop doet gebruikt het penseel regelmatig. Deze tutorial gaat over de penseel instellingen, het gebruik maken van verschillende overvloeimodi en het maken van je eigen penselen.

Het penseel in de gereedschapskist

De meest essentiële opties voor het penseel zijn de penseel:

– Dekking

– Stroom

– Kleur

– Grootte

– Hardheid

– Vorm.

De eerste vier bekijk je in Penselen in Photoshop deel 1, de andere drie worden in dit deel behandeld.

Grootte en hardheid

De penseelgrootte en hardheid kan je aanpassen in de menubalk bovenin, door op het pijltje naast penseel te gaan staan. Hier kan je de hoofddiameter in pixels en hardheid van je penseel instellen. De diameter kan je instellen van 1 tot 2500 pixels. Hier kan je ook kiezen uit de penseelvormen die in photoshop aanwezig zijn.

Diameter, hardheid en penseel instellen

Een hardheid van 100% geeft een harde strakke penseellijn. En een hardheid van 0% geeft een zeer zacht verlopende penseellijn.

Tip: De grootte van je penseel kan je snel vergroten en verkleinen met de blokhaaktoetsen op je toetsenbord. De linkse blokhaak-toets gebruik je voor het verkleinen van je penseel en de rechtse voor het vergroten van je penseel. Met de shift-toets ingedrukt en het indrukken van de linkse blokhaak toets kun je het penseel zachter maken. Met de shift-toets ingedrukt en het indrukken van de rechtse blokhaak-toets kun je het penseel harder maken.

Penseelvorm

De penseelvorm kan je selecteren door met de rechtermuisknop in het afbeeldingsvenster te klikken.

Je krijgt dan het kleine penseel menu te zien en hier kan je het penseel kiezen wat je wil gebruiken door er op te gaan staan. Met het pijltje rechts boven in je menu ga je naar de penseelopties, waar je instellingen kan doen, zoals bijvoorbeeld penselen laden.

Penselen laden

Op internet zijn vele gratis penselen te vinden die je op deze manier aan je penselenlijst kan toevoegen. Deze penselen kan je opslaan in de map voorinstellingen/penselen.

Via het de werkbalk bovenin kan je ook naar het penselenpalet. Je kan dit doen door in het midden van de werkbalk op de knop palet penselen te klikken.

Instellingen penselen palet

Hier kan je ook de vorm van je penseeluiteinde, vormdynamiek , kleurdynamiek e.d. instellen. Om het venster waar je meer instellingen kan doen weer te geven klik je op de naam van de categorie. De onderste 5 categoriën kan je alleen in-en uitschakelen, want deze hebben geen verdere instellingen.

Onderin het palet is steeds een voorvertoning te zien van hoe het penseel er ongeveer uit komt te zien.

Tip: Door de shift-toets ingedrukt te houden terwijl je een lijn tekent, kun je rechte diagonale, verticale of horizontale strakke lijnen tekenen. Om een rechte penseelstreek te tekenen klik je 1 keer om de streek te beginnen en klik of sleep je met ingedrukte shift-toets op een andere plaats om de lijn te voltooien.

Als je in het scherm penselen op Vorm penseeluiteinde klikt krijg je de penselen te zien die in photoshop geladen zijn. Hier kies je het gewenste penseel. Je ziet nu de instellingen van het betreffende penseel, zoals diameter, hoek, ronding, hardheid en tussenruimte.

rondingen en hardheid

De diameter geeft de breedte van het penseel weer en de ronding geeft een hoogte in percentages weer. 100% is de penseel de volledige diameter, dus rond. Maar bij een lager percentage krijg je een elipsvorm van je penseel. Probeer het percentage maar eens op 40% te zetten.

Verder kan je ook nog de hoek aanpassen, waarbij je de penseelvorm om de as draait. Zo kan je bij speciale penselen de vorm in de gewenste stand zetten, bijvoorbeeld bij elipsvormige penselen, geïmporteerde of zelfgemaakte penseelvormen.

In het menu kan je de veranderingen maken door de gewenste waardes in te voeren, of door in het kleine voorvertonings vierkantje aan de pijl te draaien voor de hoek. Je kan de bolletjes verslepen voor de ronding van het penseel.

Door het percentage van de tussenruimte te veranderen kan je een onderbroken lijn trekken. Hoe groter het percentage, hoe verder het penseel de delen uit elkaar zet. Zo kan je bijvoorbeeld een lijn maken met losse bolletjes. Deze instellingen in combinatie met de juiste penselen kunnen handig zijn als je speciale effecten aan je foto wil toevoegen.

Als je de wijzigingen van je penseel wil opslaan klik je onder in het penselenpalet op de knop Nieuw penseel. Je kan de vooringestelde naam wijzigen in een eigen naam en druk op OK.

Nieuw penseel maken

Als je zelf penselen wilt aanmaken neem je een afbeelding / illustratie die je graag als penseel zou willen gebruiken. Plak deze afbeelding in een nieuwe afbeelding en selecteer deze. Je afbeelding mag niet groter zijn dan 2500 bij 2500 pixels.

Penselen maken van afbeelding

Ga naar het menu Bewerken / Voorinstellingen penseel definiëren.

Tip: Als voorinstelling penseel definiëren niet zichtbaar is moet je bij bewerken op “Alle menuopdrachten tonen” klikken helemaal onderaan in het menu.

Ga op de afbeelding of foto staan waarop je het nieuwe penseel wil gaan gebruiken en ga dan naar de penselenlijst waar je eigen penseel helemaal onderaan terug te vinden is. Klik er op en je kan dan het penseel in je afbeelding gebruiken. In het voorbeeld heb ik een zelf geïllustreerd poppetje gebruikt.

Het nieuwe penseel toegepast

Er zijn heel veel mogelijkheden met het gereedschap penseel. Dus experimenteer veel met de standaard penselen in Photoshop. Kijk rond op internet naar interessante penselen of nog leuker, maak zelf je eigen penselen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *