Effectief
 delen
 maskeren 
in 
laagmasker
 en 
een 
oppervlakte
vervaging
 toepassen

Dit is een laagmasker tip die ik veel gebruik voor o.a. portret retouching. Door gebruik te maken van de alt-toets kun je makkelijk de zichtbaarheid van de effecten in de betreffende laag verbergen als je het masker aanmaakt.

Het menu lagen met een kopie laag

Open een portretfoto en dupliceer de achtergrondlaag. Ctrl-toets op pc of cmd-toets op MAC + J (cmd + J). Op deze kopie laag gaan we direct het effect toepassen dat we willen gebruiken voor de huid. Bij portretfoto’s is het vaak wenselijk dat de huid gedeeltelijk verzacht wordt en de haren en ogen e.d. scherp blijven.

We gaan een laagmasker aanbrengen om de delen weg te halen die we niet willen verzachten

Ga naar het filtermenu en kies bij vervagen (=blur) de optie Oppervlak vervagen (=surface blur). In dit voorbeeld Straal (=Radius) 15 pixels en Drempel (=threshold) 10 niveaus (=levels).

Oppervlak vervagen. Let op dat de preview op 100% staat

Het probleem is dat nu alle delen in de foto verzacht zijn en dat wil je juist niet. Het is juist de bedoeling dat alleen de huid zachter wordt gemaakt. We gaan een laagmasker aanbrengen om de delen weg te halen die we niet willen verzachten.

Het laagmasker icoon

Klik onder in het menu Lagen op het laagmasker icoon. Je kan nu alle delen die je scherp wil hebben terug gaan gummen met een zwarte brush. Dit is best veel werk, dus een slimme tip is om het op de volgende manier te doen.

Druk de alt-toets in terwijl je op het laagmasker icoon klikt om een laagmasker aan te maken op de laag met de surface blur. Je ziet dat het masker nu volledig zwart is en de blur niet meer zichtbaar.

Dubbelklik op de tekst van de laag, zodat je de naam kan wijzigen in het effect dat je hebt toegepast. In dit voorbeeld laag 1 kopie veranderen in Surface blur.

Als je met heel veel lagen werkt is het handig deze te benoemen om sneller een toegepast effect te kunnen bekijken of bewerken.

Je kunt nu met een wit penseel de delen van de huid die je verzacht wilt hebben gaan terug schilderen.

Waar je wit in het masker ziet is de blur weer zichtbaar.

Tip: Als je de effecten van je laagmasker wilt verbergen maar niet definitief wilt verwijderen klik je met ingedrukte schift-toets op het laagmasker waarna er een rood kruis over je masker verschijnt. Dit betekent dat je het toegepaste masker niet meer ziet.

Als je nogmaals met de shift-toets ingedrukt op het laagmasker klikt dan verdwijnt het rode kruis weer en is het effect van het masker weer zichtbaar.

Het menu lagen met een masker.

Je moet eigenlijk per foto bekijken wat de snelste oplossing is. Is het meer werk om in wit te schilderen of meer werk om in zwart te schilderen? In deze situatie was het handig om alles te verbergen en delen terug te schilderen.